E-Kréta

  

 

2023 nagy változásokat, hatalmas felismeréseket hozott a hazai oktatásban. A STEM tárgyak tanítása is présbe került. Kevesen vannak a frissen végzettek a műszaki-és természettudományos szakokon, míg az idősebb tanárok sokasága vonul nyugdíjba, miközben a diákok érdeklődése sem nőtt számottevően a műszaki továbbtanulás iránt. Látjuk, tapasztaljuk az ezekből fakadó nehézségeket, ezért is szenteltük az idei konferenciánkat annak, hogy válaszokat keressünk a jelenlegi helyzet feloldására. A Könnyű, mint az 1×1! Vagy mégsem? – A műszaki pályaorientáció kihívásai és potenciális lehetőségei címmel, október 20-án az evosoft budapesti székházában megtartott rendezvényünkön több mint száz résztvevővel, az ipart és az oktatást képviselő szakemberekkel számos előremutató megállapítást tettünk, illetve konkrét aktivitásokat indítottunk.


Valós képet alkotunk a diákok STEM-fogékonyságáról


A jövőnk alapját a műszaki pályák iránt érdeklődő diákok következő generációi biztosítják. Ahhoz, hogy meg tudjuk őket szólítani, valós alternatívát kínálhassunk nekik a karrierterveikhez még mélyebben kell ismernünk azt, hogyan gondolkoznak, éreznek a STEM területekkel kapcsolatban.

Hatalmas lépést tettünk a megértésük felé Becsei Lilla (SOTE) doktori kutatása révén, akinek a reprezentatív országos panelvizsgálatát támogatva közelebbről beleláthatunk – első lépésben – a 11. osztályosok továbbtanulási terveibe. A konferencián Lilla figyelemfelkeltő gondolatokat kibontó előadásából kiderült, hogy a lányok annak ellenére nem választják a műszaki felsőoktatást, hogy jobbak a matematikai jegyeik, mint a fiúknak. Sőt a mérnöki pályán dolgozó édesanyák is sokkal kevésbé hatnak ösztönzően a lányokra, míg a mérnök apák inspirálóbb példát mutatnak a fiaiknak. Bár még mindig kisebb számban vannak az ő oldalukról is azok, akik tovább viszik a mérnöki mintát. Lilla rengeteg konklúziót tartalmazó előadása erre a linkre kattintva idézhető vissza.
 

Példamutató tanárok kapták idén is az EJMSZ Iskola Díjat


Tavaly osztottuk ki először az EJMSZ Iskola Díjakat, amelyekkel a STEM tárgyak oktatását élményszerűbbé, a diákok számára még inkább befogadhatóvá tévő jó gyakorlatokat kívántuk elismerni. Hagyományt teremtettünk és idén szintén az EJMSZ konferencián nyújthattuk át ezeket az elismeréseket a pedagógusoknak.

A Berzsenyi Dániel Gimnázium, a BMSZC Petrik Lajos Két Tanítási Nyelvű Technikum és a Magyar Máltai Szeretetszolgálat Esterházy Miklós Technikum, Szakképző Iskola és Kollégium nyerte el 2023-ban az EJMSZ Iskola Díjat. A három kategóriában - Gimnázium, Technikum és Szakképző iskola – meghirdetett megmérettetés fődíjasai az oktatásfejlesztését érintő terveik megvalósításához egyenként 800.000 forintot, míg a különdíjasok (Székesfehérvári Teleki Blanka Gimnázium és Általános Iskola, a Medgyessy Ferenc Gimnázium, Művészeti Szakgimnázium és Technikum, valamint a Kratochvil Károly Honvéd Középiskola és Kollégium) 200.000 forintot kaptak a program főtámogatói, az Emerson, az MVM, az NI Hungary, az Opus-Titász és a Sensirion jóvoltából.

A pénzdíjas kitüntetések mellett Szövetségünk tagvállalatainak egyéni felajánlásaival is hozzájárulhattunk az iskolai STEM tanítás eredményes folytatásához. A jutalmakban a Székesfehérvári Teleki Blanka Gimnázium és Általános Iskola, a Kratochvil Károly Honvéd Középiskola és Kollégium, a Medgyessy Ferenc Gimnázium, Művészeti Szakgimnázium és Technikum, a Kossuth Lajos Evangélikus Óvoda, Általános Iskola, és Gimnázium, a MMSZ Esterházy Miklós Technikum, Szakképző Iskola és Kollégium, a BMSZC Petrik Lajos Két Tanítási Nyelvű Technikum, a Százhalombattai Arany János Általános Iskola és Gimnázium, a Lévay József Református Gimnázium és Diákotthon, a Székesfehérvári SZC Széchenyi István Műszaki Technikum, a Tiszaújvárosi Brassai Sámuel Technikum és Szakképző Iskola, a Berzsenyi Dániel Gimnázium és a Kalocsai Szent István Gimnázium tanárai, vezetői részesültek.
 
 

Megtörtént a Mentorok és Mentoráltak nagy találkozója

 

Szintén a múlt esztendő sikeres projektje volt az EJMSZ Mérnöki Pályaorientációs Mentorprogram. A kezdeményezés rendkívül pozitív fogadtatásra talált a tagvállalatok körében, így idén már második alkalommal indítottuk el a programot, amelyben 10 tagcégünk fiatal szakemberei vállalták a műszaki pályák iránt érdeklődő fiatalok mentorálását. Az EJMSZ Konferencia részeként megvalósuló Mentori Nyitóeseményen már be is mutathattuk egymásnak a programba idén beválasztott Mentoráltakat azoknak a Mentoroknak, akik a következő fél évben kísérni fogják őket az úton, hogy jobban megismerjék saját képességeiket és a műszaki, mérnöki szakmákban rejlő lehetőségeket.

A Balluff részéről Vermes Imola minőségbiztosítási mérnök Novák Pétert és Matócsi Bendegúzt, a Continentaltól Szávics Dániel csoportvezető Farkasdy Bálintot, illetve Luczi Péter csoportvezető Werner Attilát, a Diehl Aviationtől Kovács Sándor Endre stress és weight mérnök Poór Benett Zsoltot, az Emersontól Bódi Máté fejlesztőmérnök Kása Pétert, a Güntnertől Mauer Lajos mérnök csoportvezető Gyarmati Márton Jánost és Kocsis Ádám Józsefet, a MÁV Starttól Horváth Sebő Dániel vasútüzemi mérnök Boros Bánkot, a MOL-tól Müller Márta folyamat automatizációs szakértő Handa Éva Enikőt és Paulovszky Gergőt, a MOL Petrolkémiától Viski Sándor alkalmazott mérnök Császár Dávidot, valamint Nagy Lili szakértő, projektmenedzser Major Bulcsút, az NI Hungarytől Bosnyák Krisztián rendszermérnök Tibai Natasát, a NOKIA-tól Palásthy András mérnök Ferenczi Jácintot, illetve Jakab Anett szoftverfejlesztő mérnök Paziczki Petrát fogja mentorálni.

A nagyszerű párosoknak hatalmas lelkesedést, sok örömteli közös órát és sikeres kooperációt kívánunk ebben a programban.
 Forrás: 

EJMSZ konferencia hírlevél - Pályaválasztási attitűd kutatás, tagvállalati pályaorientációs gyakorlatok, újra EJMSZ Mérnöki Pályaorientációs Program