E-Kréta

Építőipar (0209) - Kőműves

  A kőműves szakember építészeti és tartószerkezeti terveket olvas és értelmez. Ő felelős a kivitelezési munkafolyamatok sorrendiségének betartásáért, valamint a tervek alapján a kőműves szerkezetek megvalósításáért. Ahhoz, hogy a kőműves munkát elvégezze, ismernie kell a szükséges építő- és segédanyagokat, és azokat szakszerűen kell használnia.

  A kőműves szakembernek részt kell vennie az épületek és a kőműves szerkezetek helyének kitűzésében a tervdokumentáció alapján. Emellett a tereprendezéssel és az alapozással összefüggésben kézzel végzett földmunkákat végez.

  A kőműves szakember felelős az egyszerű monolit beton és vasbetonszerkezetek zsaluzatának és vasalásának elkészítéséért. Ő végez betonozást a monolit beton és vasbeton teherhordó és nem teherhordó szerkezeteknél. Az alépítményi szerkezetek talajpára és talajnedvesség elleni szigetelését bitumenes szigetelőanyagokkal végzi.

  A kőműves szakember az épületszerkezetekhez kő, kerámia, pórusbeton, beton és polisztirolhab anyagú falszerkezeteket épít a tervdokumentáció alapján. Ismernie kell az épületszerkezeteket és azok csomópontjainak kialakítási szabályait, és be kell tartania a vonatkozó tartószerkezeti és hőtechnikai szabványok előírásait. Ő végez kézi és gépi vakolási munkákat, valamint elkészíti a homlokzatok hőszigetelését is. Látszó téglaburkolatú réteges falszerkezetet épít, valamint készít tér- és burkolatokat.

  A kőműves szakember felelős az épületszerkezetek bontásáért is, ha szükséges. A helyszíni felmérés és/vagy a tervdokumentáció alapján meghatározza a kőművesszerkezetek megépítéséhez szükséges anyagmennyiséget is.

  A kőművesmunkák során a szakember ismernie kell a munka-, baleset-, tűz- és környezetvédelmi szabályokat, és ezeket tudatosan be kell tartania. Emellett alapszinten ismernie kell az irodai szoftvereket.

  A kőműves szakma fontos és felelősségteljes munkát jelent, amely az építkezések sikerének meghatározó eleme. Az említett feladatok elvégzése és a szabályok betartása garantálja a biztonságos és minőségi kőműves munkát.